Flödesoptimering av timmer med hänsyn till sågverkens lönsamhet - en fallstudie av Berg Timber AB - Svahn, Kenny (SLU/Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204), 2015)
Den senaste krisen i sågverksindustrin manar till nytänkande. Tidigare forskning inom sågverks lönsamhet och flödesoptimering av timmer har främst bedrivits på var sitt håll. Värdföretaget Bergs Timber AB äger två sågverk där timmer i diameterklass 18-20cm kan sågas på båda sågverken men med olika resultat. Syftet med studien var att undersöka hur ökade leveranskrav, ökade transportkostnader, prisförändringar för sidobrädor och sågverksflis samt att identifiera och kvantifiera eventuella ytterligare faktorer. Metoden inkluderade kalkylering av vinsten vid sågning på respektive sågverk, därefter en flödesoptimering med målet att maximera den summerade vinsten minus transportkostnaden. Problemet modellerades som en linjärprogrammeringsmodell och löstes i Excell Open solver med principen för kolumngenerering. En kvantifiering av enskilda faktorers inverkan på den optimala flödesplaneringen med delta potential supply distance (ΔPSD). Resultaten pekar på skillnader mellan hur ökade leveranskrav, ökade transportkostnader, prisförändringar för sidobrädor och sågverksflis påverkar en optimal flödesplanering av timmer. Särskilt intressant var de stora skillnaderna mellan tall och gran. Skillnaden i sågkostnad på sågverken samt kundernas efterfrågan på sågade varor identifierades som de faktorer som gavs störst påverkan på ΔPSD, en ökning med 76-79 respektive 101km. ΔPSD erbjöd en möjlighet att kvantifiera en eller flera faktorers effekt på den optimala flödesplaneringen oavsett sågverkens geografiska placering i förhållande till varandra. Resultaten pekar på att en ökad integration mellan sågning vid sågverk och flödesoptimering av timmer kan vara ett sätt för att nå bättre lönsamhet.