Skillnaden mellan galopphästars och dressyrhästars muskelfysiologi - Petäjistö, Katrine (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2016)
Genom avel har hästar anpassats till olika syften ända sedan de domesticerades av människan. Detta har bl.a. resulterat i att hästar av olika raser skiljer sig i sin muskelfibersammansättning. Idag används hästar främst i sportsammanhang t.ex. galopptävlingar och dressyruppvisningar. Syftet med studien var att få en ökad kunskap och förståelse för musklernas uppbyggnad och ta reda på hur skillnaden i muskelfibersammansättning ser ut mellan dressyrhästar och galopphästar. I denna litteraturstudie har raserna fullblod och andalusier studerats och jämförts, genom ett t-test, då de är vanligt förekommande i de nämnda grenarna. Hästars skelettmuskler består av muskelfibrerna; typ I, typ IIA och typ IIX. Fibrerna producerar energi på olika sätt och beroende på intensiteten och varaktigheten av arbetet rekryteras fibertyperna efter olika mönster. Andalusier har högre andel typ I fibrer jämfört med fullblod. De förlitar sig därför mer på aerob energiomsättning. Andelen typ IIA fibrer var lika mellan raserna men andelen typ IIX skiljer sig då fullblod har visats ha en högre andel. Fullblod förlitar sig både på aerob och anaerob glykolys. Skillnader i fibersammansättning finns hos de olika raserna även om de inte genomgått någon träning.