Pollinatörer i klöver : vilka pollinatörer finns det och hur kan vi öka pollineringen? - Douhan Sundahl, Anna (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2015)
Klöverodlingen i Sverige har förändrats mycket de senaste sjuttio åren. Antalet hektar har minskat kraftigt samtidigt som skördarna har blivit mindre och osäkrare. Men klöverodlingen är fortfarande viktig, särskilt för ekologisk odling genom dess förmåga att binda luftkväve och på det sättet öka mängden växtnäring i marken. Antalet pollinatörer spelar stor roll för hur stor skörden blir eftersom klöverplantorna är beroende av korspollinering. Därför är det viktigt att få kunskap om hur mycket pollinatörer och vilka arter av pollinatörer som finns i klöverodlingar i Sverige. I detta arbete studeras pollinatörer i sex olika klöverfält på sex olika ekologiska gårdar i östra Uppland. Andelen sociala bin, humlor och tambin, varierar kraftigt mellan gårdarna men sammansättningen av arter ser likartad ut med ett undantag. Arealen betesmark, särskilt halvöppen naturbetesmark och skogsbeten, verkar ha ett positivt samband med antalet humlor i rödklöver medan negativa eller inga samband finns för vitklöver. Förekomsten av övriga beten och åkermark verkar inte ha något samband med antalet humlor.