Vad krävs för att få poolen att smälta in och kännas integrerad i trädgården? - Smedberg, Josefin (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Poolerna i Norden är oftast inte integrerade med de förutsättningar som ges. I Norden har vi andra förutsättningar som ljus, andra växter och annan arkitektur än i andra delar av världen. Hur poolen kan integreras i trädgården är ett ämne som inte är särskilt omskrivet. Kunniga och erfarna personer letades upp för att samla in information. Kunnigt yrkesfolk har intervjuats, de har bjudit till trevliga och givande samtal. Dessa intervjuer har handlat om färger och former, material, växter, omgivning och rumskänsla. Det som framkommit genom intervjuer och litteraturstudier är att integrera poolen i trädgården och skapa koppling till huset är ett måste för att lyckas med poolmiljön. Det kan vara en bra idé att skapa länkar genom att ta materialval från huset till poolområdet eller skapa siktlinjer däremellan. I första hand är en enkel form på poolen att föredra, rektangulär eller cirkulär. Vidare kan det vara klokt att skapa rum med spaljéer, staket och liknande för att på så sätt få fram rumskänsla, trygghet och trivsel. Skapa golv och väggar, även tak på sina ställen. Låt klätterväxter, häckar och andra växter hjälpa till att skapa rummet. Ett bra läge är också en mycket viktig del. En plats som är skyddad från insyn, gärna lä och helst sol hela dagen är att föredra. Eftersom processen är så stor och raden av val så många vid skapandet av poolmiljön anser jag att man bör anlita en professionell trädgårdsdesigner.