Användning av miljöklassificeringsmodeller vid bedömning i arkitekttävlingar : tillämpning i arkitekttävling i Gävle - Mårtensson, Karl (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Det blir allt vanligare att anordna arkitekttävlingar när något ska omprojekteras. Dessutom blir det relativt enkelt för beställaren att göra sitt urval bland förslagen. En sådan tävling pågår i Gävle där nygestaltningen av Slottstorget, Å-‐rummet och Rådhusesplanaden planeras. Finns det andra sätt att bedöma tävlingen på än att bara använda kriterier som är framtagna av juryn, eller är det den bästa vägen att gå. Syftet med examensarbetet är att utreda om det går att använda miljöklassificerings metoder vid bedömning av tävlingar. Går det att använda dessa modeller direkt eller krävs det korrigeringar för den specifika platsen? De modeller som kommer att redovisas är BREEAM communities, LEEDS Neighborhood Development och den kontextanpassade Grönytefaktorn. En litteraturstudie på dessa modeller har genomförts för att förstå hur de kan användas vid en bedömning av tävlingen. Studien har visat att det inte är lätt att använda dessa modeller i det stadie som tävlingen befann sig i när jag startade mitt arbete. Grönytefaktorn däremot går att applicera i de flesta steg i ett projekt så länge det finns någon illustration eller ritning som går att bedöma.