Biobaserade livsmedelsförpackningar : en översikt gällande bioplast baserat på polysackarider - Manneteg, Anna (SLU/Dept. of Food Science, 2015)
Inom EU är plast det idag vanligast använda materialet som kommer i kontakt med livs-medel. Olika användningar med många unika funktioner och egenskaper gör plast till ett attraktivt material inom flera områden. Med en ökad efterfrågan och därmed växande konsumtion och produktion ökar också plastavfallet samt behovet av nya ursprung för produktionen. Den konventionella plastproduktionen genererar utifrån en miljösynvinkel problematiska utmaningar. Utmaningar gällande användande av fossila bränslen, utsläpp av växthusgaser och stora mängder plastavfall. Bioplast är miljövänligare polymerer med avseende på att utnyttja biologiska råvaror istället för petroleumbaserade råvaror. Bioplaster är antingen baserat på biologiska material, biologiskt nedbrytbara eller både och. Denna studie fokuserar på plaster främst med ursprung av biomaterial istället för biolo-giskt nedbrytbara material. Syftet var att se över vilka bioplaster med kolhydratbaserat ursprung som skulle kunna lämpa sig för livsmedelsförpackningar vilka idag är bestående av konventionella polymerer detta med fokus på barriäregenskaper. Materialets barriär spelar en viktig roll vid förpackning av livsmedel. Den huvudsakliga anledningen till att förpacka ett livsmedel är att skydda produkten från dess omgivning, samt bibehålla livsmedelsproduktens unika egenskaper och hållbarhetstid. Barriäregen-skaperna innefattar genomträngande skydd mot gaser, fukt, aromer, mikroorganismer och ljus samt både låga och höga temperaturer. Av de plaster som vanligast används i dagens förpackningar såsom i studien nämnda polypropen (PP), polyeten (PE) och etylenvinylalkohol (EvOH), finns varierande utbud av barriäregenskaper. Det är sällan som ett enskilt material besitter alla de egenskaper vilket kan krävas av ett livsmedel. Precis som med de konventionella polymererna behöver alltså även de biobaserade kombineras med varandra för att gemensamt uppnå de barriäregenskaper vilka krävs för en livsmedelförpackning. Många bioplaster kan jämföras med avseende på barriär i nivå med de konventionellt producerade. Däremot är många bioplaster också sämre i egenskap av barriärkvalitet, vilket gör det svårt för dem att konkurera på marknaden. Då bioplasterna idag mestadels produceras småskaligt ökar därmed kostnaden för produktionen, trots att det ofta består av en relativt billig råvara. Slutligen krävs en ökad kännedom gällande barriärfrämjande tekniker för att bioplast ska kunna dominera på marknaden för förpackningar i kontakt med livsmedel.