Community Supported Agriculture (CSA) och hållbar utveckling : En studie om hur CSA kan främja en hållbar samhällsutveckling i Sverige - Flink, Charlotte; Persson, Jenny (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2015)
Under en längre tid har det kommit rapporter, böcker, avhandlingar och filmer som tar upp den gemensamma internationella miljöproblematik som vi står inför. Ur denna miljöproblematik har konceptet hållbar utveckling tagits fram. Även Sverige står inför flera gemensamma problem; den allt mer komplexa miljöproblematiken, den förväntade befolkningsökningen och urbaniseringen som kan leda till ytterligare minskad aktivitet på landsbygden samt minskad mattillgänglighet. I detta arbete undersöks om den alternativa livsmedelsproduktionen Community Supported Agriculture (CSA) kan främja en hållbar samhällsutveckling av stad och landsbygd i Sverige. Enligt hållbarhetskonceptet ”Triple Bottom Line” (TBL) finns det tre aspekter att utvärdera, ekonomiska, miljömässiga samt sociala och dessa ligger till grund för både nationella och internationella politiska beslut och hållbarhetsmål. Arbetet består av två delar, den första delen är en litteraturstudie om hur hållbarhet har utvecklats, vad hållbarhet innebär samt information om CSA-konceptet. Den andra delen består av en kvantitativ deltagarstudie i enkätform som utförts på CSAgården Stackvallen för att få en bild av deltagarnas åsikter om CSA-konceptet. Litteraturstudien visar att CSA-verksamheter kan främja till en hållbar utveckling av samhället eftersom de bidrar till ökad ekonomisk stimulans samt livsmedelsförsörjning på ett miljövänligt sätt. På landsbygden kan CSA-verksamheter bidra till attraktiva boendemiljöer, vilket främjar landsbygdsutvecklingen. Deltagarstudien visar att de sociala aspekterna värderas lågt av deltagarna medan hälso- och miljöaspekter värderas desto högre.