Att välja lantbruksinriktning på gymnasiet : en kvalitativ studie om ungdomars attityd, normer och upplevd kontroll kring lantbruksutbildning - Sjögren, Linnea (SLU/Dept. of People and Society, 2015)
Denna studie är utförd på svenska åttondeklassare och har som syfte att identifiera faktorer som påverkar ungas utbildningsval och undersöka deras uppfattning om lantbruksutbildningar för att hjälpa framtida marknadsföring av lantbruksutbildningar på gymnasienivå. Alla elever i åttondeklass på en skola fick svara på en enkät med öppna frågor om lantbruksutbildning på gymnasiet. Frågorna handlade om vad de tror, tycker och tänker kring lantbruk och baserades på teorin om planerat beteende. En innehållsanalys gjordes av svaren för att få fram ungdomarnas attityd, normer och deras upplevda förmåga att kontrollera beteendet. Det visade sig att ungdomarna var positivt inställda till lantbrukare och det jobb de utför och menade på att det är bra att det finns de som vill lära sig producera mat. Det var dock tydligt att de ansåg att statusen på yrken inom lantbrukssektorn och lantbruksutbildning på gymnasiet är låg. De hade också en tydlig uppfattning om vilka de tror väljer lantbruksinriktning på gymnasiet – de är uppvuxna på gård, med föräldrar som arbetar med lantbruk samt har ett eget intresse för lantbruk och dåliga betyg, precis som de tror att de som väljer att läsa ett annat program kommer från staden och vill bli ”något mer avancerat”. De upplevde att intresse för lantbruk var det viktigaste när det kom till möjligheten att gå utbildningen medan bristande intresse var det största hindret, för någon var avståndet till skolan även ett hinder då de ofta ligger lite avsides.