Vaksala skateplaza : ett gestaltningsförslag för att främja skateboardåkning i det offentliga rummet - Gulve, Simon (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Skateboardåkning är en av de aktiviteter som sker i offentliga rummet. Landskapsarkitekter är en av de yrkesgrupper som arbetar med att utforma just offentliga miljöer i städer. Jag som är både skateboardåkare och landskapsarkitektstudent ser intresserat på problematiken där skateboardåkningen krockar med allmänhetens användning av det offentliga rummen. I detta arbete har jag gestaltat ett förslag som tar plats på Vaksala torg i Uppsala. I början var skateboardåkarna surfare som utvecklade primitiva brädor att åka på. Först användes brädorna för att åka från ett ställe till ett annat men idag ligger fokus på att utföra trick. När sportens populäritet minskade i slutet av 1970-talet flyttade sig skateboardåkarna från betongparkerna till gaturummet. Sedan dess har gatuåkning varit det populäraste sättet att åka på. Jag har använt mig av landskapsarkitektens olika verktyg för att utarbeta min gestaltning; inventering, analys, program och koncept. Med hjälp av platsbesök på Uppsalas befintliga anläggningar för skateboardåkning, litteratur och källor har jag fått en uppfattning av vad min gestaltning kan tillföra inom ämnesområdet. Gestaltningen har inspirerats av Barockens arkitektur och stadsbyggande. Torget består av fyra block som är upphöjda över marken. Längs med och på blocken finns det byggnadselement att åka skateboard på. Formerna och byggnadsmaterialen är anpassade för att främja gatuåkning med skateboard. Mellan blocken går gator där marknadsverksamhet kan finnas. Marknadsgatorna går in mot en mittpunkt på torget där en fontän finns. Gestaltningens mål var att skapa ett offentligt rum där skateboardåkning och allmänheten kan samsas. Enligt förebilderna och teorierna kring skateboardåkning har jag uppfyllt många av de kriterierna för att gestalta framgångsrika platser för skateboardåkning. Då min bakgrund som skateboardåkare kan ha haft stor vikt i gestaltningens resultat har jag uppnåt en balans mellan de två målgruppernas behov av en offentligt rumt och plats för gatuåkning i centrala Uppsala.