Kontroll av örtogräs i spannmål och praktisk testning av Dupont herbicid RXR 49 - Jonsson, Jonas (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2015)
Denna studie är baserad på två moment, en praktisk del i form av demosprutningar och en litteraturstudie. Målet med studien har varit att få en fördjupad kunskap kring resistensproblematiken i Sverige, vad för preparat som finns tillgängliga på marknaden även hur dessa bekämpningsmedel fungerar vid kemisk kontroll av örtogräs och att testa ny blandning av befintliga produkter i fält, som skall lanseras om några år av växtskyddsföretaget Dupont. Herbicidresistens är ett växande problem i världen och är ett mycket stort hot hos dagens växtodlare. Resistens kan delas in i två delar, target site resistens och metabolisk resistens. Vid för ensidig användning av preparat med samma verkningsmekanism ökar risken för resistens. Detta ställer krav på lantbrukaren att god växtföljd tillämpas, att odlingstekniker för att motverka ogräs används och att man växlar mellan olika preparat med olika verkningsmekanismer. Resistens mot acetolaktat syntas-hämmande (ALS) herbicider är ett växande problem och i dagens läge är det den vanligaste herbicidresistensen. RXR 49 är ett nytt preparat som ska lanseras om cirka två år och består utav redan kända substanser men i en ny blandning. RXR 49 är en ALS-hämmande herbicid och i den praktiska delen har RXR 49 och de vanligaste herbiciderna som förekommer vid kontroll av örtogräs, testats i fält. Totalt fem led varav ett är obehandlat, per demogård har upprättats. Preparaten testades i två fält med höstvete och tre fält med vårkorn. Dessa fem demogårdar ligger i Skåne och lantbrukarna på respektive gård har själva skött den kemiska behandlingen. Leden har behandlats under våren 2015 och var den första kemiska behandlingen i fälten där dessa test har utförts på. Tjugoen dagar efter behandling har täckningsgraden av ogräs och kulturgröda graderats med EPPO’s (European plant protection organisation) standardiserade metod kring effektivitetsbedömning av herbicider. Resultaten av dessa bedömningar har sedan statistiskt anlyseras för att få fram om det finns signifikanta skillnader i täckningsgrad av kulturgrödan, fältveronika och totala mängden örtogräs på grund av de kemiska behandlingarna. En gradering har gjorts för att se hur effektiviteten har varit på respektive preparat. Resultaten har sedan jämnförts mot tidigare försöksdata och i mellan de olika demosprutningarna för av att avgöra vilka preparat som har fungerat bäst. Resultaten kunde påvisa vissa signifikanta skillnader kunde påvisas med Starane XL i demosprutningen på norra Lindholmen. Där Starane XL fick en sämre effekt än leden med RXR 49. RXR 49 tillsammans med Spitfire visade signifikanta fördelar i effektivitet jämfört med en standard behandling med enbart Starane XL. Inga signifikanta skillnader kunde påvisas i något utav leden i vårkornet.