Åtta faktorer för en visuellt upplevelsemässigt god parkmiljö : en fallstudie - Häggstam, Tyra (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Idag bor cirka 85 procent av Sveriges befolkning i städer och allt fler människor söker sig till de större städerna för arbete och bostad. Det ökar konkurrensen om markanvändningen i städerna. Grönytor i städerna främjar människors hälsa och även samhällsutvecklingen i övrigt. Samtidigt minskar antalet grönytor vilket medför behovet av att belysa parkmiljöers värde och hur man kan utveckla kvalitén i städernas parkmiljöer. I texten "Parken för Homo Urbanis - stadsmänniskan" (2005) lyfter landskapsarkitekten Gunnar Jarle Sorte fram miljöpsykologisk forskning som visar hur viktigt det är för människor i städer med parker av god kvalitet. I texten definieras åtta visuella faktorer som definierar den visuellt upplevelsemässigt ideala parken. Detta arbete undersöker de åtta visuella faktorerna. Faktorerna används inom semantisk miljöbeskrivning och definieras som viktiga för att skapa en visuellt upplevelsemässigt god parkmiljö för stadsmänniskan. De åtta faktorerna är trivsamhet, komplexitet, helhet, rumslighet, kraftfullhet, social status, affektion och originalitet (Küller 1975). För att få en bättre förståelse för faktorerna och hur de skulle kunna tolkas och exemplifieras studerade jag litteratur med anknytning till miljöpsykologisk forskning och gjorde en fallstudie av Linköpings trädgårdsförening med utgångspunkt från de åtta faktorerna. Jag började med att sammanställa information med anknytning till varje faktor. Genom litteraturstudier och samtal med Linköpings stadsträdgårdsmästare tog jag reda på information om parken. När jag hade inblick i faktorerna och parkens bakgrund besökte jag parken. Genom att resonera kring hur jag upplever att faktorerna kan exemplifieras i fallstudien har jag sedan formulerat beståndsdelar som skulle kunna skapa upplevelsen av dessa faktorer generellt. Resultatet av fallstudien gav exempel på alla åtta faktorerna. I uppsatsen redovisar jag en sammanställning av litteraturstudien om varje faktor i allmänhet, hur jag upplever att de kan exemplifieras i fallstudien och avslutningsvis exempel på sådant som generellt kan bidra till upplevelsen av de olika faktorerna i en parkmiljö. De åtta faktorerna för en visuellt upplevelsemässigt god parkmiljö kan vara användbara som komplement vid beskrivning och utveckling av parkmiljöer. Faktorerna kan användas för att beskriva och undersöka människors visuella upplevelse av parkmiljöer och andra miljöer.