Grundvattenkemin tre år efter askgödsling på djupa torvmarker i Norrland - Tjernlund, Jenny (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2015)
Askgödsling på torvmarker kan vara ett effektivt verktyg för att: i) öka trädens tillväxt, ii) tillföra näringsämnen och iii) motverka försurning. Föreliggande studie är inriktad mot kemiska effekter på grundvattnet. Syra/bas egenskaper, lösta näringsämnen, löst organiskt kol och halter av metylkvicksilver, studerades. Hur askgödsling påverkar koncentrationen av metylkvicksilver i grundvattnet inte tidigare undersökt och är därför ytterligare ett syfte med denna studie. I denna studie samlades totalt 44 grundvattenprover in från fem olika dränerade och beskogade torvmarker, belägna i norra mellan Sverige. Tre av torvmarkerna är näringsfattiga och två karaktäriseras som näringsrika. Prover från askgödslade ytor jämfördes med prover från kontrollytor, tre år efter askgödsling. De vattenkemiska parametrar som analyserades var: pH-värde, ANC, dominerande katjoner, ammonium, fosfat, anjoner till starka syror (inkl. nitrat), DOC och MeHg. Inga signifikanta skillnader fanns mellan ytor gödslade med 0, 5 och 10 ton aska, med avseende på: pH-värdet, ANC, dominerande katjoner, nitrat, fosfat, anjoner, DOC och MeHg. En svag signifikant skillnad återfanns för ammonium koncentrationen mellan askgödslade ytor och kontrollytor. Ammonium koncentrationen var lägre på ask gödslade ytor på tre av de fem torvmarkerna.