Nya möjligheter med flytande stadsodlingar : en utveckling av Pocket Park Fyrisån - Sundin, Ellen (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
De senaste åren har stadsodling blivit allt synligare i media. Sommaren 2014 bedrevs ett projekt för att uppmuntra Uppsalabor till att odla i staden. Projektet gick under namnet Pocket Park Fyrisån och utgjordes av en flytande trädgård i centrala Uppsala. Ombord på trädgården odlades olika kulturväxter. Föreläsningar anordnades och besökare guidades runt bland odlingarna. Projektet var ett samarbete mellan Uppsala kommun och organisationen POP UPP. I denna uppsats studeras det genomförda arbetet och resultatet på Pocket Park Fyrisån, dels som ett exempel på en flytande stadsodling, dels som en metod för att uppmuntra till odling och skapa mötesplatser på outnyttjade ytor i staden. Syftet är att undersöka hur projektet kan vidareutvecklas. För det krävdes en analys av arbetet. Den baserades främst på egna erfarenheter som medverkande i projektet 2014. Analysen resulterade i ett program för en vidareutveckling. Inför programutformningen studerades ett pilotprojekt för musselodling som åtgärd mot övergödning. Med det som inspiration föreslås musselodling som en ny form av stadsodling, med potential att lyfta frågor om ekosystemtjänster och ett hållbart nyttjande av naturens resurser. I programmet för Pocket Park Fyrisån 2.0 föreslås även flera justeringar samt nya former av de inslag som genomfördes 2014. I uppsatsen diskuteras möjligheterna med flytande stadsodlingar utifrån den föreslagna projektutvecklingen. Bland annat framhålls att avsikten med Pocket Park Fyrisån 2.0 främst är att väcka frågor och tankar samt uppmuntra till nytänkande inom ämnet stadsodling och hållbar utveckling.