Nattbete med frivillig kotrafik mellan stall och bete i besättningar med omgångsmjölkning - effect av tillskottsensilage på kotrafik - Andersson, Åsa (2015)
Syftet med studien var att undersöka effekten av olika mängder tillskottsensilage på kotrafiken mellan stall och bete samt hur andelen spenderad tid ute på betet förändrades. Även effekten av mängden tillskottsensilage på den tid som korna spenderade på att beta studerades. Korna omgångsmjölkades två gånger per dag i ett automatiskt mjölkningssystem med karusell (AMR™), där korna kunde röra sig fritt mellan stall och bete nattetid. Under dagtid vistades korna inne i stallet. Försöket pågick under totalt 10 veckor mellan 9:e juni och 18:e augusti 2014. Försöksperioden delades upp i fem anpassningsveckor och fem försöksveckor. Under två veckor erbjöds korna enbart bete (BB) under natten och under tre veckor hade korna tillgång till både ensilage och bete (EB) nattetid. Under försöksveckorna registrerades antalet inpasseringar mellan stall och bete och längden mellan dessa inpasseringar. Även mängden konsumerat ensilage uppskattades och mjölkmängden registrerades. Under varje försöksvecka utrustades 12 kor med HOBO® loggrar där andelen betestid estimerades genom att kons huvudposition registrerades. Resultaten analyserades i Statistical Analysis Systems (SAS, version 9.3) med en mixed repeated measurement model, där enbart registreringar från de 83 kor som deltog under alla försöksveckor användes. Resultaten visade att korna vid EB återvände till stallet tidigare på kvällen och både förstakalvare och äldre kor besökte betet signifikant fler gånger (p<0,0001) vid BB. Dock sågs en signifikant skillnad (p<0,0001) mellan 1:a kalvare och äldre kor gällande antalet betesbesök vid både BB och EB, där förstakalvarna besökte betet fler gånger. Andel spenderad tid på betet påverkades signifikant (p<0,0001) beroende på behandling, där korna i genomsnitt sågs spendera 8,5 timmar på betet vid BB jämfört med i genomsnitt 5 timmar och 18 minuter vid EB. Gällande betestiden sågs korna beta signifikant längre tid (p<0,0001) vid BB. I genomsnitt betade korna 3 timmar och 51 minuter när tillskottsensilage inte fanns tillgängligt (BB) jämfört med 2 timmar och 11 minuter vid EB. Även en säsongseffekt kunde påvisas för betestiden, där korna sågs beta kortare tid när betessäsongen fortskred. Mjölkavkastningen påverkades inte signifikant av behandling, enbart en tendens till skillnad i mjölkavkastning kunde ses, där korna i genomsnitt mjölkade 0,2 kg mindre per vecka vid BB. Resultaten visade tydligt att kornas motivation för att befinna sig på betet minskade när tillskottsensilage utfodrades. Även betestiden minskade drastiskt, vilket indikerar att korna föredrog att konsumera ensilage istället för bete. För att uppnå ett optimalt nyttjande av deltidsbete är det viktigt att inte tillhandahålla tillskottsensilage under de timmar på dygnet då korna har tillgång till bete.