Träd och buskar i naturbetesmarker - Carlsson, Cecilia (2015)
De jordbrukare som har naturbetesmark kan söka miljöstöd. För att beviljas miljöstöd för naturbetesmark finns det en regel som begränsar den maximalt tillåtna mängden buskar och träd. Det finns två nivåer för miljöstöd där den högre nivån idag inte har en maxgräns medan den lägre nivån har en begränsning på sextio träd per hektar. Sedan reglerna infördes 2008 har en stor mängd träd och buskar avverkats vilket har lett till kritik från både myndigheter och jordbrukare då begränsningen anses tillåta för få träd och buskar. Jordbruksverket samt aktörer genom Naturvårdsverket hävdar att fler träd än nödvändigt avverkades efter att reglerna infördes och anledningen tros vara att jordbrukarna ville säkra sitt fortsatta miljöstöd. Det är dock oklart hur betesmarkers biologiska mångfald påverkas av mängden träd och buskar. Jag utförde en litteraturstudie baserat på femton vetenskapliga artiklar för att förstå hur den biologiska mångfalden påverkas av träd och buskar. Dels undersökte jag hur stor del av de studerade arterna och artgrupperna som gynnas av träd eller buskar för att sedan undersöka hur olika mängder träd och buskar påverkar den biologiska mångfalden. Resultatet går emot den kritik som framförts då resultatet visar på att dagens regler möjligen tillåter för stor mängd träd och buskar. En majoritet av artiklarna visade på att den biologiska mångfalden gynnas av träd och buskar, dock att den biologiska mångfalden missgynnas av hög träd- och busktäthet. Eftersom studien är utförd på enskilda betesmarker går det inte att uttala sig vilken effekt olika mängden träd och buskar har på den biologiska mångfalden på landskapsnivå.