Att gestalta för livfulla gator - Svensson, Josefine (2015)
Gator är viktiga offentliga stadsmiljöer, och livfulla gator är viktiga ur ett socialt hållbarhetsperspektiv. Forskning hävdar att det krävs tid för att åstadkomma livfulla miljöer men att man idag sällan arbetar medvetet med tidsaspekten inom gatudesign. Det kan vara därför många sådana projekt misslyckas på lång sikt. Syftet med detta arbete är att undersöka om och hur en längre tidsdimension kan bidra till att skapa livfulla gator. Först undersöktes ett referensobjekt kopplat till litteratur. Ett arbetssätt togs fram och prövades i ett utvecklingsförslag för en gata, i syfte att uppnå livfullhet. Tidsdimensionen visade sig problematisk i designprocessen. Dels för att man måste förutspå framtiden och dels för att dagens planeringssystem inte är anpassat för långa gradvisa processer. Slutsatsen är att sådana processer dock vore bra för att uppnå livfullhet och borde eftersträvas trots de svårigheter det innebär att arbeta med tid.