Val av företagsform i lantbruksföretag - Enström, Martin; Pettersson, Torgny (2015)
Historiskt sett har den vanligaste företagsformen för lantbruksföretag varit enskild näringsverksamhet, även benämnd som enskild firma. Att registrera företaget som aktiebolag har blivit allt mer populärt från år 2010 då reglerna för kapitalinsatskrav och revision förändrades för aktiebolaget. Den svenska lagstiftningen begränsar juridiska personers möjlighet att förvärva mark, vilket innebär att många lantbruksföretag idag drivs som en kombination av enskild näringsverksamhet och aktiebolag. Syftet med denna studie är att undersöka vilka risker som lantbruksföretagare lokaliserat med de olika företagsformerna, samt hur de beaktar dessa riskfaktorer i beslutsprocessen när de väljer företagsform. Studien bygger på en genomgående litteraturgenomgång där kunskap inom risk management och beslutsfattande kopplas samman i en teoretisk modell. Den teoretiska modellen används sedan för att utforma en intervjuguide som används vid personliga möten med fyra lantbruksföretagare i Uppsala län. Studien analyserar beslutsprocessen och riskhanteringsstrategier hos företagare som idag bedriver sin verksamhet i enskild näringsverksamhet eller i kombination med mindre privata aktiebolag. Fallföretagen har valts ut för att representera lantbruksföretag i Uppsala län och fokuserar därmed på växtodlingsföretag som är den vanligaste inriktningen för lantbruksföretag i regionen. Studien visar att lantbruksföretagare inte gör någon djupare analys vid valet av företagsform. De har övergripande kunskaper om skillnaderna mellan företagsformerna och uppger sig inte ha mer detaljerade kunskaper. Det slutgiltiga beslutet tas med hänsyn till risker för ofördelaktiga skattekonsekvenser. Detta är den enda riskfaktor de ser att valet av företagsform i praktiken kan påverka. De ser att det personliga ansvaret kan påverkas men är av uppfattningen att denna skillnad enbart är av teoretisk betydelse. När lantbrukaren valt vilken företagsform de ska bedriva verksamheten i uppger de att de inte gör någon genomgripande uppföljning om eventuella effekter av att ändra företagsform.