Olika grovfoders påverkan på hästens magtarmkanal - Almkvist, Astrid (2015)
Inplastat vallfoder börjar idag ta över höets roll i hästutfodring. Veterinärer rekommenderar ofta hö till hästar med lös avföring vilket väckte ett intresse att skapa den här litteraturstudien. Syftet är att jämföra hur olika grovfodertyper påverkar hästen, med fokus på fodrets konserveringsmetod och råproteinhalt, samt deras påverkan på mag-tarmkanalen. Studier där detta undersökts tas upp. I dessa studier har mätningar i kolon och träck gjorts där proportion och innehåll av flyktiga fettsyror och mjölksyra, torrsubstanshalt och pH analyserats. Bakteriepopulationen i kolon och träck har också undersökts och jämförts vid utfodring med olika grovfoder. Konserveringsmetoden verkar inte ha så stor påverkan på hästens magtarmkanal, eftersom endast små skillnader påträffats. Råproteinhalten i grovfodret verkade påverka hästens mag-tarmkanal mer än konserveringsmetoden. De hästar som utfodrades med ett grovfoder med en hög råproteinhalt fick en lägre torrsubstanshalt i träcken, samt ett lägre pH i kolondigesta och track.