Medborgarbudget - Cronborn, Jennifer (2015)
Runt om i svenska kommuner kan vi se att glappet mellan beslutfattare och medborgare ökar och hur medlemsantalet i politiska partier och ideella organisationer minskar. Detta sker parallellt med ökad arbetslöshet, kriminalitet och utanförskap i samhället vilket bland annat är en konsekvens av ökade klyftor. I Sverige har vi valt att utgå från representativ demokrati men allt fler forskare menar att vi behöver modernisera det demokratiska systemet som ett sätt att motverka trenden med ett ökat avstånd mellan beslutfattare och medborgare. En metod som framhävs är medborgarbudget vilket ger medborgarna delaktighet och inflytande i beslutsprocesser. Denna studie syftar till att undersöka vad som påverkar utformningen av en medborgarbudget och till vilken grad medborgarna involveras i processen, samt om medborgarbudget kan vara en metod som kan minskar anståndet mellan beslutsfattare och medborgare. Studien utgår från en medborgarbudgetprocess i Västra Hisingen, Göteborg. Genom deltagande observationer följer studien projektgruppens arbete med utformningen av medborgarbudgeten. Det har under studien framkommit att faktorer som socialt kapital, kunskap, politisk vilja och samverkan har betydelse för medborgarbudgetens resultat och till vilken grad medborgarna involveras.