Finbetong eller fulbetong? - Axelsson, Frida (2015)
Utgångspunkten i denna kandidatuppsats inom landskapsarkitektur är att undersöka hur synen och användandet av betong, i framför allt utemiljöer, har förändrats från modernismen, genom brutalismen till idag. Då mycket av det som står skrivet om betong sedan tidigare ofta fokuserar på betongens tekniska aspekter, är tanken med denna uppsats att undersöka betong ur ett nytt perspektiv och granska materialet utifrån stilideal och intentionen bakom användandet. Uppsatsen är uppdelad i fyra delar: en inventerande del med litteraturstudier där olika riktlinjer inom betonganvändandet synliggörs, vilket leder in på den platsbesökande delen som utgår ifrån kvalitativa observationer på tre olika platser där betongen har en central roll och där resultaten av litteraturstudierna visas. Efter detta kommer en analyserande del, där jag undersöker platsbesöken utifrån tre olika motsatsaspekter. Slutligen kommer en kritiskt diskuterande del där frågeställningen för uppsatsen ”Hur har synen på betong och användandet av detsamma förändrats från tiden för miljonprogrammet till idag, med utgångspunkt i rådande stilideal?” samt resultatet av litteraturstudierna och platsbesöken diskuteras utifrån olika aspekter. Detta har resulterat i en uppsats där diskussionen kring hur betongens status har förändrats över tid ligger i fokus. Slutsatsen gör materialets komplexitet synligt och tydliggör olika aspekter som gör att områden där betongen är utbredd kan vara både uppskattade och inte.