Markbeläggningars genomsläpplighet och dess betydelse för stadsträds tillväxt och status - Örtman, Emma (2015)
Träden i våra städer lever en tuff tillvaro med många yttre påfrestningar som vind, salt, markkompaktering och brist på vatten. De utgör ett viktigt element i stadsbilden, bidrar till förbättrad luftkvalitet och avlastar dagvattenhanteringen. För att träden i hårdgjorda miljöer ska kunna utvecklas och förse oss med dessa tjänster krävs ett långsiktigt perspektiv vid planering och anläggande av växtbäddar. Trädens naturliga förutsättningar bör efterliknas så långt det är möjligt. Generellt behöver träden tillgång på vatten, näringsämen och möjlighet till gasutbyte i marken. Det ligger en utmaning i att uppfylla dessa krav men på senare år har allt mer hänsyn börjat tas i dessa frågor. Ett stort problem för många gatuträd är bristen på tillgängligt vatten. Genom effektiva dagvattenlösningar leds regn- och smältvatten ner i dagvattensystem och kommer på så vis aldrig växterna till godo. Hårdgjorda och ogenomsläppliga beläggningar i anslutning till träden begränsar vatten- och syretillgången ytterligare. Underdimensionerade växtbäddar med liten möjlighet för rötterna att breda ut sig är ett annat vanligt förekommande problem för gatuträd. Skelettjordar och olika typer av genomsläpplig beläggning har tagits fram för att förbättra träds långsiktiga förutsättningar till hälsa i hårdgjorda miljöer. En skelettjord fungerar lastbärande i trafikerade ytor samtidigt som den skapar förutsättningar för träden genom gasutbyte, möjlighet till infiltration och potential för rötterna att växa och utvecklas under mark. Genomsläppliga beläggningar tillåter gasutbyte och infiltration av dagvatten. Dessa egenskaper påminner om en naturlig jordytas. I mitt arbete har jag velat undersöka vilken betydelse olika markbeläggningar har för träds tillväxt. Detta har gjorts genom att undersöka 19 träd av arten Alnus cordata. Träden står placerade i tre olika typer av växtbäddar med olika markbeläggning, gräs, betongmarksten med genomsläpplig fog samt traditionella betongplattor. Värdena har jämförts med varandra och mot resultat i tidigare undersökningar av platsen. Resultaten redovisas i stapeldiagram. Jag har utgått från frågeställningen Vilken inverkan har olika typer av markbeläggning och dess genomsläpplighet på träds tillväxt och status? Resultaten av mina undersökningar hoppas jag ska kunna ligga till grund för framtida materialval vid plantering av gatuträd. Jag har utgått från information från främst facklitteratur och artiklar. Denna information har sedan jämförts med de data jag fått fram i min fallstudie och redovisat i text och diagram. Resultaten av undersökningarna visar att träden som står i skelettjordsytan med betongsten och genomsläppliga fogar har bäst tillväxt vad gäller både krondiameter och stamomkrets. Dessa träd uppvisade också störst höjdtillväxt. Träden i gräsytan var de högsta träden. Detta visar att för att få träd som växer både på höjden och bredden krävs en bra växtmiljö som tillåter infiltration av dagvatten, näring och gasutbyte.