Effekt av sinläggning, värmestress och olika dagslängd på prolaktin med fokus på mjölkproduktion och immunförsvar hos mjölkkor - Währn, Jolin (2015)
Det har länge varit känt att prolaktin stimulerar mjölkbildning och forskning på senare år har visat att prolaktin även påverkar immunförsvaret, till exempel immuncellers delning och uttryck. Syftet med denna litteraturstudie var därför att undersöka hur sinläggning samt värme och dagslängd under sintiden påverkar prolaktinets funktion på mjölkproduktion och immunförsvar. Prolaktin bildas och frisätts av hypofysen. Det verkar stimulerande på både mjölkbildning och immunförsvar, men effekten är beroende av receptoruttrycket. Plasmaprolaktinhalten ökar med temperaturen och dagslängden medan den minskar till följd av sänkt näringsintag vid sinläggning. Prolaktinförändringarna observeras parallellt med förändringar i immunförsvaret och mjölkproduktionen, men mer ingående information om hur, och om, dessa variationer verkligen förmedlas av prolaktin utreds i denna studie. De studerade publikationerna visar att sinläggning med hög plasmaprolaktinhalt endast ger en liten sänkning av mjölkproduktionen. Prolaktinets inverkan på immunförsvaret i detta sammanhang är oklar, eventuellt ökar infektionsincidensen under denna period. En snabb sinläggning är därför att föredra. Kort dagslängd och låg temperatur under sintiden minskar prolaktinfrisättningen och har en förhöjande effekt på mjölkproduktionen och kons hälsostatus i den påföljande laktationen på grund av en ökad känslighet hos prolaktinreceptorerna.