Möjligheten att öka marmorering i nötkött med olika utfodringsstrategier - Blomander, Filippa (2015)
Marmorering av nötkött påverkar ofta egenskaper som mörhet och smaklighet positivt. Det är därför av intresse att ta reda på vilken effekt olika utfodringsstrategier har på marmorering. I denna litteraturstudie granskas hur sex olika utfodringsstrategier kan påverka marmoreringsgraden. Strategierna som behandlas i texten är fettrik kost, våmskyddad stärkelse, drank, betesdrift, restriktion av vitamin A och längd på slutgödningsperioden. Hur de olika strategierna påverkar fettsyrasammansättningen har också tagits i beaktning. De flesta behandlingarna visade varierande resultat, dock visade samtliga granskade studier av vitamin A restriktion positiva resultat på marmorering. Vilka djurmaterial som används i de olika studierna tros ha påverkat resultaten, då olika raser har olika förutsättningar för marmorering. Mer forskning krävs för att kunna avgöra vilka strategier som fungerar bäst på olika djurmaterial. Det behövs även mer forskning för att hitta den rätta balansen mellan intramuskulärt fett och intermuskulärt fett för att slaktutbytet ska bli så stort som möjligt.