Olika fettfodermedels påverkan på mjölkfettets koncentration av långa omättade fettsyror - Blomberg, Hanna (2015)
Det finns ett stort intresse för att öka koncentrationen av långa fleromättade fettsyror i komjölk, omega-3-fettsyror till exempel har föreslagits ha önskvärda effekter på den kardiovaskulära hälsan hos människor. Våmsyra är en annan lång fleromättad fettsyra som har visat anticarcinogena effekter i musmodeller och har vissa positiva effekter på viktnedgång. Syftet med denna litteratursammanställning var att jämföra olika fettfoders effekt på andelen av dessa fettsyror i mjölk vid utfodring till mjölkkor. Sammanställningen omfattar fodermedlen soja, solrosfrö, linfrö och fiskolja. Fiskolja visade mest lovande resultat i att öka andelen våmsyra i mjölk, men orsakade en dramatisk minskning i mjölkfettavkastning och testpanelen ansåg att mjölken smakade dåligt. Linfrömjöl ökade mjölkfettavkastning men gav inte lika stor förändring i fettsyrasammansättningen som fiskolja. En kombination av några fettfodermedel visade sig ge bättre resultat än att fodra med endast ett av dem. Det finns många möjligheter att förändra mjölkfettsammansättningen i mjölk genom att förändra fodret, men det finns också risk för fetthaltsdepression kopplad till ökad fettutfodring.