TRIAGE på akuten - Larsson, Sara (2015)
Konceptet triage kom till redan på 1800-talet under Napoleons tid och används idag på akutmottagningar världen över. Triage är en kort fysisk undersökningen som är av stor betydelse för att kunna känna igen kritiskt sjuka patienter på ett snabbt och effektivt sätt så de som är i störst behov av vård behandlas först. En idealisk triage bör inte ta mer än två minuter att utföra. Vid triagering är det viktigt att först och främst bedöma luftvägar, andning och cirkulation, som omfattar puls, slemhinnor, CRT, andningsfrekvens och mönster för att kunna upptäcka livshotande tillstånd som kräver omedelbar veterinärvård. Genom den här bedömningen kan sedan en prioritering av patienterna ske. Patienterna delas in i olika kategorier efter en strukturerad triageskalas kriterier. Idag är det framför allt fyra stycken triageskalor som används internationellt. Samtliga är femgradiga och är utformade av experter inom akutsjukvården. Det har visat sig genom studier att prioriteringen av patienter sker på ett mer korrekt sätt om en strukturiserad triageskala används vid triage. Den här litteraturstudien innehåller information om de fysiologiska grundparametrarna som är viktiga att undersöka vid en triage och i vilken ordning de bör undersökas, en kortare beskrivning av de triageskalor som används främst idag och vad djursjukskötarens roll är vid triage av akuta patienter.