Farstas nya stadspark - Sundin, Erik; Theorell, Hannah (2015)
Ett aktuellt ämne inom landskapsarkitekturen är den potentiella konflikten mellan förtätning och grönområden i städer. Ett sätt att kompensera förlusten av kvantitativa grönområden på grund av förtätningsprojekt är att omvandla delar av återstående grönområden till mer högkvalitativa parker med plats för många användningsområden samt öka tillgängligheten till dessa parker. Detta examensarbete behandlar ett sådant fall där vi undersöker platsen för och föreslår en gestaltning för en stadspark i Farsta, en 1960-talsförort 10 km söder om centrala Stockholm. Farsta är utsedd i Stockholms översiktsplan till en av ytterstadens nio tyngdpunkter. Dessa ska balansera innerstadens dominans och kommer därför att genomgå en omfattande förtätningar och bli mer urban. Ett mål för kommunen är att varje sådan nod ska ha sin egen stadspark av hög kvalitet, om tre hektar eller mer. Kommunen har dock kommit fram till att det inte finns utrymme för en sådan stor sammanhållen stadspark i centrala delen av Farsta. Detta innebär att den befintliga grönstrukturen med dess stråk, parker och naturområden, måste utnyttjas för att skapa den nya stadsparken. Ett befintligt grönstråk som förbinder centrala Farsta med större grönområden i periferin har utsetts för att utvecklas till den nya stadsparken. I detta examensarbete analyseras det utsedda stråket för att avgöra om det i sin helhet är lämplig som stadspark och om så inte är fallet, om delar av det skulle fungera som sådan. Viktiga faktorer för att avgöra detta är stråkets kontinuitet och hur sammankopplat dess olika delar är. En plats för stadsparken väljs utifrån dessa faktorer. Stadsparken ges en gestaltningen som utgår från människans behov som t.ex. hur man rör sig och vilka aktiviteter som kan locka många olika människor. Utformningen försöker också tillföra de parkkaraktärer som det idag råder brist på i Farsta. Viktiga frågor som arbetet väcker är vad som utgör en stadspark och parkstråk och om ett parkstråk kan utgöra en stadspark?