Tollare med SLE-liknande sjukdom: ANA-mönster i relation till MHC klass II-uttryck - Hedlund, Anna (2015)
Hundrasen Nova Scotia duck tolling retriever (tollare) är överrepresenterad för autoimmun sjukdom med SLE-liknande inslag, immunmedierad reumatisk sjukdom (IMRD). Hos såväl människa som hund har kopplingar påvisats mellan autoimmuna sjukdomar och olika gener som kodar för MHC klass II. I en tidigare studie över tollare med IMRD sågs stark koppling till MHC klass II. I den här studien har vi tittat närmare på hundar med IMRD som är positiva för antinukleära antikroppar (ANA) och studerat eventuella kopplingar mellan immunofluorescens mönster och MHC klass II-generna. Hundarna har delats in i undergrupper utifrån om de haft ett kornigt eller homogent mönster vid positivt ANA. Vi har funnit att det finns ett starkt samband mellan en specifik genotyp för MHC klass II och hundar med kornigt ANA-mönster och generell homozygoti för hundar med homogent ANA-mönster.