Prissäkring av mjölk - Gerhardsson, Per; Sandlund, Marcus (2015)
De senaste årens kraftiga prissvängningar på mjölk i Europa har lett till en ökad osäkerhet för många mjölkproducenter. I andra länder finns det verktyg för att hantera en ökad prisrisk vilket saknas i Sverige. En statlig konkurrenskraftutredning har tidigare konstaterat att avsaknaden av prissäkringsinstrument inom animaliesektorn är problematisk. Tidigare studier visar att det finns ett intresse hos svenska mjölkproducenter att kunna prissäkra mjölk. Däremot saknas studier som undersöker vilka faktorer som påverkar svenska mjölkproducenters intention att prissäkra. Syftet med uppsatsen är därför att undersöka vilka faktorer som påverkar mjölkproducenters intention att prissäkra mjölk samt vilka metoder mjölkproducenter använder för riskhantering i avsaknad av prissäkring. Studien omfattar kvalitativa intervjuer med fyra mjölkproducenter från Mälardalsregionen. Urvalet av respondenter skedde slumpmässigt och intervjuerna skedde på respektive lantbrukares gård. Riskhantering i lantbruket har ökat i betydelse eftersom att lantbruksföretagen har blivit allt större. Lantbrukare kan använda olika strategier och metoder för riskhantering där prissäkring är ett sätt överföra prisrisken på en annan part. Tidigare studier av amerikanska lantbrukare har identifierat flera faktorer som påverkar intentionen att prissäkra. Lantbrukarna i denna studie bekräftar flera av de faktorer som tidigare studier har ansett påverka intentionen att prissäkra mjölk samt lyfter fram andra faktorer som inte framkommit i tidigare studier. Utöver de faktorer som återfinns i tidigare litteratur lyfter lantbrukarna i denna studie fram rådgivning och möjligheten att prissäkra via ett mejeri som avgörande faktorer för deras intention att prissäkra mjölk. Lantbrukarna i studien vill att prissäkring ska vara en del av den ekonomiska rådgivningen och anser att prissäkring via mejeri är ett bättre alternativ än att prissäkra gentemot bank. Om prissäkring av mjölk blir möjligt i Sverige finns det ett behov av att öka kunskapsnivån inom ämnet både hos lantbrukare och rådgivare för att tillsammans kunna utarbeta effektiva prissäkringsstrategier.