Vi går inte bara av egen kraft! : en fallstudie av projektet ’Alsike klosterby’ - Eriksson, Ellen (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Syftet med detta kandidatarbete inom ämnet landsbygdsutveckling, är att undersöka och beskriva hur ideellt engagemang rörande flyktingintegration- och miljöfrågor kan organiseras på lokal nivå. Jag har studerat ett projekt som i dagsläget drivs på Alsike kloster som ligger strax utanför Knivsta, i Uppland. Projektet syftar till att etablera en ekologisk klosterby vars mål är integrera flyktingarbete med ett hållbart ekologiskt levnadssätt. Föreliggande studie bygger på intervjuer med projektdeltagare samt observationer från planeringsmöten med projektet. Med hjälp av begreppen sociala nätverk, ideell organisation och komplexa system försöker jag beskriva och förstå hur detta specifika projekt organiseras, vilka drivkrafter som ligger bakom engagemanget hos projektdeltagarna samt vad som upplevs som möjligheter och svårigheter i projektets arbetsprocess. Studien visar att projektet omfattar flera sociala nätverk som via sociala relationer kopplas sam-man och bidrar till projektarbetets framgång. Därtill visar studien att projektet präglas av flexibilitet då de ofta prövar sig fram, snarare än följer en alltför given plan. Studien av projektet ’Alsike klosterby’ kan bidra till förståelsen av sociala nätverks betydelse för organisering av projekt.