Studie av antikroppssvaret hos kor vaccinerade mot bluetongue i svenska mjölkkobesättningar - Janson, Sandra (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2010)
Bluetongue, en vektorburen infektionssjukdom som drabbar idisslare, har tidigare endast funnit i tropiska samt subtropiska delar av världen. Sedan ett drygt decennium tillbaka har denna bild förändrats och sjukdomen förekommer nu även längre norrut i Europa. Sverige fick sitt första konstaterade fall av infektion med bluetonguevirus, vilket var av serotyp 8 (BTV-8), i september 2008. En vaccinationskampanj i de södra delarna av landet inleddes snabbt med syftet att utrota denna epizootisjukdom från Sverige. Även i många andra EU-länder har man inlett en omfattande vaccination av mottagliga tamdjur med ett avdödat vaccin mot BTV-8. I detta examensarbete har antikroppssvaret efter vaccination hos mjölkkor i Sverige undersökts med en indirekt antikropps-ELISA för mjölkprov. Vaccinerade djur har provtagits vid olika tidpunkter efter vaccination. Ovaccinerade kor har också provtagits som en negativ kontroll. Provsvaren från de negativa kontrollerna låg alla samlade kring låga värden. Några av de vaccinerade djuren hade mycket låga antikroppsvärden, medan en del tankmjölksprov hade så höga värden att en eventuell naturlig infektion hos djuren kan misstänkas. Ingen generell nedåtgående trend vad gäller antikroppsnivån kunde ses som en funktion av förfluten tid efter vaccination. De höga cut off-värdena hos mjölkprovs-ELISA:n i studien kan ifrågasättas och ett nytt värde på 20 % förslås istället. Detta för att undvika att prover från vaccinerade djur felaktigt räknas som negativa avseende förekomst av antikroppar mot BTV-8.