Samverkan - nyckeln till framgång : företags förutsättningar för överlevnad och expansion i Abisko - Johansson, Ellen (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Syftet med denna uppsats på 15 hp är att undersöka företag inom turistbranschens förutsättningar för att överleva och expandera. Jag har valt att undersöka Abisko som konkurrerar med större, närliggande och mer väletablerade orter. Allt detta sker i samspel med yttre faktorer som påverkar företagens förutsättningar, exempelvis det faktum att Abisko är en nationalpark samt beläget i regnskugga vilket ger bra förutsättningar för norrsken och lockar enorma mängder turister varje år. Samverkan mellan företag visade sig vara en väsentlig faktor för framgång, de behöver varandra. Det framkom även att konkurrenssituationer kan uppstå mellan företag i Abisko. Andra viktiga aspekter som påverkar företagen är relationen till andra aktörer, exempelvis rennäring och statliga myndigheter. Abiskos möjlighet till expansion berörs även av bostadsproblematiken som ställs mot värdet i att bevara nationalparken. Undersökningen har genomförts med kvalitativ metod och är främst baserad på intervjuer.