Går det att odla pepparmynta (Mentha piperita L) i Sverige, med syfte att framställa olja? - Klausson, Helena (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2015)
Pepparmynta – Mentha x piperita L. är en ört rik på essentiell olja. Den har många olika användningsområden, allt ifrån olika skönhetsprodukter till naturmedicin. Pepparmynta är en hybrid mellan M. spicata och M. aquatica. Det är en långdagsväxt som vill ha minst 14 timmar dagsljus per dygn och för att få en hög kvalitet på oljan bör den odlas i ett svalare klimat. Pepparmynta går att odla på de flesta jordar men föredrar fuktighetshållande och väldränerade jordar. Bevattning är viktig liksom gödning. Det finns ett flertal sorter av pepparmynta som ger olika kvalité på oljan och som har olika känslighet för sjukdomar. Skadeinsekter och framförallt skadesvampar är ett stort problem i många länder med stor produktion av pepparmyntsolja.