Att förlänga odlingssäsongen och samtidigt behålla markens bördighet - Björkhem, Minna (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2015)
En litteratursökning har gjorts i syfte att ta reda på vilka metoder som kan användas för att uppnå en längre odlingssäsong för grönsaker samtidigt som markens bördighet bibehålls. Åtta vanliga grönsaksfamiljer beskrivs med fokus på egenskaper kopplade till skördetidpunkt och hur de kan passas in i en växtföljd. Familjerna som behandlas är Amaranthaceae, Apiaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Brassiceae, Alliaceae, Solanaceae och Fabaceae. Odlingssäsongen kan förlängas genom att styra mikroklimatet på olika sätt. De metoder som behandlas här är förkultivering, odling i upphöjda bäddar, odling i tunnel, mark- och kulturtäckning, samt val av arter och sorter. Faktorer som har betydelse för markens bördighet är struktur, mullhalt, katjonbytekapacitet, C/N kvot och livet i marken. För att kunna bruka marken utan att utarma den är det viktigt att odlaren har god kännedom om odlingsplatsen och dess förutsättningar. Kunskap om hur olika kulturåtgärder påverkar struktur, näringsinnehåll och förekomst av jordburna patogener är av avgörande betydelse. Vid val av grödor och planering av en växtföljd bör hänsyn tas till odlingsplatsens jordmån och mikroklimat.