Skilda vägar : rumsliga statistiska analyser av kvinnors och mäns rörelsemönster - Sevelin, Göran (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Denna studie påvisar en signifikant skillnad i hur kvinnor och män uppger att de går och rör sig genom två studerade grönområden. Ett utfall som är förväntat utifrån tidigare forskning som menar att kvinnors rörelsemönster begränsas av ett upplevt, såväl som reellt, hot om våld. Teorin om brist på trygghet och dess inverkan på rörelsefriheten benämns rädslans geografi, men det är dock tveksamt om teorin rädslans geografi räcker för att förklara hela den skillnad mellan kvinnor och män som uppmätts. Att identifiera eventuella andra faktorer kopplade till könstillhörighet som påverkar rörelsemönstren blir en uppgift för framtida forskning. Studien är utförd genom att analysera enkätsvaren för grönområdena Kungsparken och Guldheden i Göteborg framtagna för projektet ”Värdering av ekosystemtjänster av urban grönska”. Analyserna är gjorda i ett geografiskt informationssystem genom att skapa ett index över tätheten av rörelser. Syftet har framförallt varit att bredda kunskapen om hur teorin om genussystemet påverkar kvinnors och mäns rörelsemönster.