Leden rätt genom Skåne : varierad landskapsupplevelse på Skåneleden? - Jensen, Viktor Erik (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Sedan 2011 är Region Skåne huvudman för vandringsleden Skåneleden och leder dess utveckling. Som utgångspunkt har rapporten Skåneleden – mot en hållbar exportmogen led av internationell standard samt ett dokument med förslag till kvalitetsstandard tagits fram. Där nämns kriteriet att “leden ska erbjuda omväxlande landskapsformationer”. Målet med uppsatsen är att utifrån dessa dokument reflektera över faktorer som påverkar vandrarens landskapsupplevelse. Syftet är att utveckla kvalitetsstandardens formulering om omväxlande landskapsformationer så att den som läser bättre ska greppa det koncept, eller den tanke, som Region Skåne vill förmedla. Dessa reflektioner kan förhoppningsvis hjälpa de olika aktörer som utvecklar Skåneleden att utvärdera befintliga ledsträckor, planera nya leder och göra omdragningar. Uppsatsen består av litteraturstudier inriktade på landskapsupplevelse med fokus på vandrare. I uppsatsen beskrivs och analyseras Region Skånes rapport. Vandrarens landskapsupplevelse beskrivs och sammanfattas med utgångspunkt i litteratur från olika vetenskapsinriktningar och praktiker i syfte att problematisera begreppet "landskapsupplevelse" och utveckla vad det kan innebära för kriteriet "omväxlande landskapsformationer". Ett försök till sammanställning av vad formuleringen omväxlande landskap kan betyda görs. Svaren är något okonkreta men resultatet visar att ett komplext samband mellan människa, landskap och yttre förhållanden formar det som kallas landskapsupplevelse. Uppsatsens slutsats är att ledutveckling inriktad mot en mängd olika vandrares upplevelser av omväxlande landskap gör det viktigt att ta hänsyn till olika människors bakgrunder i form av kultur, utbildning, erfarenheter och önskemål. Vandringsleden bör planeras så att en mångfald av olika scener, med varierande rumsliga utbredningar och topografisk variation samt möblerade med naturliga objekt, spelas upp för vandraren en efter en. I valet av scener bör planeraren ha stimulans av alla sinnen i åtanke, där ljud och dofter kan förmedla närvaron av ett mer omfattande landskap i kombination med det visuella. Kontraster mellan antropogent och naturligt, urbant på håll och ruralt i närhet, ljus och skugga samt lättvandrat varvat med mer svårvandrat kan ge vandrare en omväxlande upplevelse av det landskap hon rör sig i.