Ekonomin i att ersätta den fossila energin med förnybar energi hos en smågrisproducent : en studie om sol, flis och biogas - Andersson, Karl-Oskar; Carlsson, Bo (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2015)
Syftet med detta arbete är att i en fallstudie utreda lönsamheten för en smågrisproducent som vill ersätta sin fossiloljebaserade uppvärmning med flis, solceller resp. biogas. Arbete bygger på en litteraturstudie där vi samlat information från många olika källor för att få en så bra överblick som möjligt över de olika energikällorna. Denna information ligger sedan till grund för investeringskalkyler i en fallstudie för varje energislag där vi undersöker vilket energislag som är mest ekonomiskt i dagsläget. Energifrågan inom lantbruket är en viktig del att lösa då oljeberoendet inte är hållbart i längden. Gården som ligger till grund för fallstudien i detta arbete är Lida gård i Sörmland som i dagsläget bedriver smågrisproduktion. De olika energislagen valdes eftersom de passar in på gården. Gården har stora takytor som lämpar sig för solceller, stora mängder gödsel som kan utnyttjas till biogas samt tillgång till egen skog där man kan använda flis till förbränning. I dagsläget när energipriserna är relativt låga visar kalkylerna att det inte är lönsamt att byta ut befintliga energisystem bestående av olja och direktverkande el till något av de genomgångna energislagen. Fliseldning har tappat sin konkurrenskraft de senaste åren då man inte längre får investeringsstöd för denna typ av investering. Gården hade ett för lågt uppvärmningsbehov för att kalkylen skulle gå ihop. Solceller är en dyr investering i förhållande till effekten man får ut men har stora fördelar om man räknas som mikroproducent då man får en merbetalning för sin sålda el plus en skattereduktion. Biogas har en väletablerad politisk förankring med höga stödnivåer men det kräver mest arbete i form av projektering och förarbete innan byggstart av de nämnda energislagen. Denna investering är störst då man utgått från mängden gödsel och inte energibehovet. För att underlätta satsningar på nya biogasanläggningar kommer under hösten 2015 nya investeringsstöd på 40 % att gälla vilket kortar avskrivningstiden. Om förslaget om minskad reduktion av koldioxidskatten för eldningsolja går igenom kommer lönsamheten att öka i de alternativa energislagen. De ovan nämnda politiska åtgärderna är något som på sikt syftar till att öka investeringarna i förnybar energi. Avsaknaden av långa politiska beslut gör dock att investeringar i nuläget blir osäkra samt att en svängande energimarknad med många olika faktorer som påverkar priset gör investeringen till en ren spekulation.