Komposition av entrérabatter : ett gestaltningsförslag för sex rabatter vid tre flervåningshus i Lund - Karlsson, Amanda; Hansén, Emelie (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
En förfrågan på en omgestaltning av sex norrliggande entrérabatter i ett bostadsområde i Lund ligger som grund för denna uppsats. Uppsatsen svarar på frågeställningarna • Vad bör beaktas vid utformning av entrérabatter i bostadsmiljöer? • Vilka växter kan användas i gestaltningsförslaget för Bostadsrättsföreningen Käranden 47-57 och ger rabatterna i norrläge attraktionsvärden året runt? Förutom intervjuer har litteraturstudier kring form-, färg- och växtlära samt entréer utförts. Ett designförslag till Bostadsrättsföreningen Käranden 47-57:s sex entrérabatter har skapats där hänsyn har tagits till såväl litteraturstudien som beställarens önskemål, en stram budget och växtplatsens förutsättningar. Valet av växter och kompositionen av dessa motiveras, diskuteras och ställs mot de förutsättningar som finns. Genom att ta hjälp av form-, färg och växtlära vid komponering av entrérabatter finns möjlighet att påverka de boendes känslor när de kliver ut och in genom dörren.