"Det är här och nu, vad som händer imorgon det vet vi inte" : lokala perspektiv på ideellt arbete med asylsökande i Näsåker och Resele - Lager, Tove (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Näsåker och Resele är två bygder där man nyligen öppnat flyktingboenden. I samband med detta har det skett en organisering i civilsamhället och man har bildat Näsåkers Integrationsgrupp och Reseles Asylgrupp. Den här uppsatsen syftar till att undersöka hur den här organiseringen har gått till, hur verksamheten ser ut idag och vilka utmaningar de engagerade möter. Samt att koppla samman detta med begreppet resiliens för att se möjliga vinster för bygderna. De engagerade har under sin organisering varit enormt flexibla och an-passat verksamheten efter både de lokala förutsättningarna och de asylsökandes behov. De organiserar bland annat svenskundervisning. De berättelser jag tagit del av visar hur stark personlig påverkan engagemanget för de asylsökande kan ha på de engagerade. Detta samspelar med den relativt höga genomströmningen av asylsökande och det relativt låga och konstanta antalet engagerade. Varje individ som engagerar sig fyller en nyckelroll för verksamheten. Denna roll kan innebära mycket ansvar och det kan också göra dem svårersättliga. Därför är det viktigt att föra en diskussion om vilket ansvar som åläggs civilsamhället, direkt och indirekt. Organiseringar i civilsamhället som Integrations- och Asylgruppen bidrar till att sociala nätverk bildas och stärks i bygderna. Det kan också öka tilliten och det sociala kapitalet på platsen. Allt detta har positiva effekter på bygdernas resiliens. Dessa värden är viktiga att synliggöra.