Ringön: en stadsdel där industrin får plats : hur stadsutvecklingsprocesser kan medges i en tid av återindustrialisering - Svanberg, Stella (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
I det här examensarbetet undersöks industrins plats i staden med Ringöns industriområde i Göteborg som objekt för undersökningen. Arbetet tar upp flera anledningar till att ifrågasätta industriverksamhetens frånvaro i västvärlden och, framför allt, i staden. I takt med att handel och tillverkning globaliserats, har avindustrialiseringen i väst blivit ett faktum. En stor del av tillverkningsindustrin har av ekonomiska skäl flyttats till låglöneländer, och informationssamhället har kommit att betraktas som industrisamhällets ersättare. I stadsbyggandet har detta tydligt visat sig i omvandlingen av tidigare industriella områden till bostads-, kontors-, och handelskomplex. Denna utveckling, med industrins frånvaro i vår del av världen och dess städer, har börjat omvärderas av flera forskare. Det finns de som anser att tillverkningsindustrin måste komma tillbaka, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Man menar att den nya industrin som etableras kommer att vara lokal och småskalig. För att möta den nya industrins behov, behöver planerare och arkitekter, landskapsarkitekter och andra experter skapa lösningar för hur dessa behov skall kunna integreras med andra funktioner i staden. Planerare och arkitekter har idag möjlighet att omvärdera och omdefiniera industrins plats i staden. Den integrerade industrin har ekonomiska, sociala och rumsliga fördelar. För att kunna ta del av sådana fördelar krävs ett förändrat synsätt på industribegreppet. I uppsatsen prövas Ringöns utveckling, ett småskaligt industriområde intill Göta Älv. Stadsdelen, som ingår i projektet Vision Älvstaden, är föremål för en stadsomvandling tillsammans med den intilliggande stadsdelen Frihamnen. Med kunskapsinhämtning inom industri och funktionsintegrering och en förståelse för platsen Ringön, ges här ett förslag till Ringöns utveckling utifrån hur platsen fungerar i dag och hur den skulle kunna fungera i framtiden.