Phytophthora ssp. som skadegörare på vedartat material i svenska park- och naturområden - Larsson Herrera, Sebastian (2015)
Ett ökande problem inom Europa och Sverige är invasiva skadegörare på vedartad material av släktet Phytophthora. Dessa introducerade patogener har samevolverat med värdväxter i sin ursprungliga miljö. När dessa skadegörare sprids i andra ekosystem kan de orsaka ett epidemiskt sjukdomsförlopp på flertalet olika växter i sin nya miljö. Phytophthora alni subsp. uniformis är en typisk sådan skadegörare, vars geografiska ursprung är oklart men troligtvis är den en hybrid mellan två arter av Phytophthora som med hjälp av plantskolehandeln möts. Denna patogen har orsakat stor skada på vattennära alar i södra Sverige, och får idag anses vara etablerad. Den bristfälliga information som finns i Sverige pekar på det finns ett antal olika Phytophthora-arter som orsakar stora skador på våra ekosystem. I detta arbete ges en generell introduktion till släktet Phytophthora, dess unika egenskaper som skadegörare samt vilka olika arter som förekommer i Sverige. Vidare behandlas problematiken kring hur karantänskadegörare skall hanteras och när man bör rapportera till Jordbruksverket. I diskussionsdelen görs en ansats till att utröna hur insatser kan/bör utformas och implementeras i park- och naturverksamhet. Viktigt är att inse att detta inte är en skadegörare man enkelt kan bekämpa och bli av med. Istället bör man sikt etablera sådana insatser att introducerings- och spridningsrisk samt genomslagskraft av Phytophthora-arter förblir så små som möjligt för park- och naturområdens ekosystem.