Sinnesupplevelse i landskapsarkitekturens teori och praktik - Christensson, Malin (2015)
Vad är kvalité i vår utemiljö? I många fall anses landskapets huvudsakliga kvaliteter ligga i dess visuella intryck. Men våra bestående minnen av ett landskap handlar sällan om enbart visuella kvaliteter, utan betydligt oftare om känslor och upplevelser som kan vara svåra att beskriva. Hur beskriver man till exempel känslan av att springa barfota i gräset, doften av skog, eller hur vinden griper tag i kroppen? Idén till denna uppsats uppkom när jag, efter flera års studier på landskapsarkitektpro-grammet, fortfarande ansåg mig vara relativt okunnig i de meningsskapande kvaliteter som landskapet erbjuder människan genom andra sinnen än synen. För landskapsupplevelse hand-lar inte om enbart visuella intryck, utan om intryck från alla människans sinnen. Våra sinnen är det som kopplar ihop oss med omvärlden. Den mänskliga kroppen är inte en sluten enhet, utan i interaktionen med landskapet blir den en del av sin omgivning: en del av en större hel-het. Begreppet sinnesupplevelser introducerades för mig som ett sätt att ta del av samtliga kva-liteter som landskapet erbjuder. Uppsatsen är skriven som ett examensarbete på masternivå för landskapsarkitektutbildningen vid SLU Alnarp. Arbetet med uppsatsen har öppnat upp mitt sätt att se på omvärlden, bland annat genom att jag har börjat lägga märke till kvaliteter i landskapet som tidigare har varit svåra att definiera. Inledningsvis vill jag rikta ett varmt tack till min handledare Anna Jakobsson, för stort en-gagemang, ovärderlig feedback och inspirerande samtal, samt för att hon introducerade mig till ämnet. Tack även till min fantastiska familj och vänner för stöd inte bara under skrivpro-cessen, utan genom hela utbildningen. Och tack Johan, för ditt stora tålamod.