Från Åkerholme till Askgravlund - Fogelfors, Lovisa (2015)
Alsike församling har sedan 2000-talets början ökat med ca 230 invånare per år och förväntas fortsätta i samma takt. Församlingen har en skyldighet att begrava alla boende i församlingen och har sedan 1960 sett ett behov av att utvidga kyrkogården. På Alsike kyrkogård finns idag två gravskick, urngrav och kistgrav och att det finns flera olika slags gravskick är viktigt för församlingen. Knivsta pastorat vill lägga till ytterliggare ett gravskick, i form av en gemensamhetsgrav på åkerholmen söder om kyrkogården. Förr hävdades åkerholmar bland annat genom slå er och kan idag vara miljö för ett svunnet odlingslandskapsflora och fauna. Landskapet Alsike kyrka ligger i har varit bebott sedan järnåldern och är landskapsbildskyddat.