Borta med vinden - Vestin, Sandra (2015)
Hösten 2013 stormade det i Sverige ett flertal gånger. En av dem, stormen Ivar, fällde 4,3 miljoner skogskubikmeter privatägd skog med kärnområde i Medelpad och Jämtland. De senaste åren har varit stormtäta och en mängd erfarenheter finns från att hantera stormarnas konsekvenser. Dock saknas forskning om hur skogsägarna resonerar efter en storm och upp-lever de stormtjänster som erbjuds, vilket lade grunden för detta examensarbete. Syftet var därför att ta reda på och förklara hur skogsägarna upplevde stormen Ivar från stormtillfället till nästan ett år efter stormens framfart, vad som påverkar den upplevda tjänstekvaliteten och hur framtidens stormtjänst bör se ut. Detta gjordes genom intervjuer med sju stormdrabbade skogsägare, en enkätundersökning av ytterligare drygt 250 drabbade samt en analys av kvali-tetsdimensioner genom en version av Gap-modellen och Kano-modellens attribut, attractive quality, base quality och one-dimensional quality. De flesta av de intervjuade ville direkt efter stormen veta hur mycket och var skogen blivit skadad. Senare i studien visade det också sig att behovet av inventering och rådgivning ver-kar öka vid framtida stormar. Dessutom var en stor del av intervjurespondenterna nöjda med arbetet, men det som tenderade att vara avgörande var hur väl aktören de anlitat lyckats kommunicera och visa sig tjänstvilliga. Andra avgörande faktorer var pålitlighet samt omgiv-ning. En viktig aspekt av stormarbetet var att använda sig av duktiga entreprenörer och tömma avlägg för att öka kundernas tillfredsställelse.