Är den hållbara staden möjlig utan en levande landsbygd? - Karlsson, Elin (2015)
Stora delar av världen genomgår idag en omfattande urbanisering, där allt fler flyttar från land till stad. Samtidigt ges diskussionen om hållbar utveckling mer och mer relevans och utrymme. Som en följd av rådande urbaniseringstrender tycks resonemang kring miljömässig hållbar utveckling ofta beröra hur de urbana strukturerna ska kunna komma att möta framtidens klimatutmaningar, snarare än att alternativa strukturer lyfts fram som möjliga, mer miljövänliga, alternativ. Denna uppsats syftar till att ge en djupare förståelse för vilken betydelse relationen mellan stad och landsbygd har för en miljömässigt hållbar utveckling. Uppsatsen tar sin utgångspunkt i en beskrivning av och diskussion kring miljömässig hållbarhet (och icke-hållbarhet) i staden respektive på landsbygden. Denna beskrivning och diskussion ligger sedan till grund för en analys av huruvida Region Skåne förhåller sig till de miljömässiga fördelar en stärkt relation mellan stad och landsbygd innebär. Analysen leder till slutsatser om att de urbana strukturernas sociala och ekonomiska fördelar överskuggar de negativa miljömässiga konsekvenser sådana strukturer kan sägas innefatta. Istället lyfter Region Skåne fram strategier för att främja de urbana samhällena ytterligare, medan strategier för landsbygdsutveckling är mer frånvarande.