Atopisk Dermatit hos hund - Pättiniemi, Annika (2015)
Litteraturstudien har som mål att reda ut vad Atopisk Dermatit hos hund (CAD) är för något, hur det diagnosticeras och hur sjukdomen kan förebyggas. Eftersom 10-15% av hundpopulationen är drabbade av sjukdomen som ofta innebär klåda och lidande för hunden är det av stort intresse att arbeta för att förebygga förekomsten av sjukdomen samt för effektiva behandlingsmetoder. Immunförsvaret, diagnosticering, miljöexponering, genetiska faktorer och hudbarriären är områden som behandlas i studien och är faktorer som direkt eller indirekt påverkar varandra samt uppkomsten av CAD. Det genetiska arbetet är av stor vikt för förståelsen kring CAD vilket är viktigt för att hitta bra behandlingsmetoder. Genom Genomewide association studies (GWAS) har en kandidat region påträffats innehållande potentiella regulatoriska mutationer på genen PKP2 som kodar för ett proteinet Plakophilin 2 som finns i desmosomer vilka associeras med utvecklingen av CAD hos svenska Schäferhundar. Plakophilin 2 som troligtvis påverkar hudbarriärens funktion indikerar att hundar med CAD har en försämrad hudbarriär vilket gör det möjligt för allergener att ta sig in i kroppen genom huden och in till den underliggande vävnaden. En försämrad hudbarriär i kombination med ett immunförsvar som är hyperreaktivt kan ge typiska symtom för CAD vilka ofta innebär lidande för hunden. För att förebygga sjukdomen bör valparnas immunförsvar ges möjlighet att skapa tolerans mot allergener. Det kan ske genom miljöexponering samt att hudbarriären behandlas så att den skall kunna upprätthålla sin funktion och skydda mot intrång av allergener.