Algbiomassa som gödselmedel till gran och tall - Bylund, Simon (2015)
För att växter ska växa bra krävs det en mix av olika näringsämnen där de två viktigaste näringsämnena normalt sett är kväve (N) och fosfor (P). Det är viktigt att mixen av olika näringsämnen passar växtens behov samt att näringsämnena är möjliga för växten att ta upp. Det får inte heller vara för mycket av ett näringsämne då detta kan leda till förgiftning. Denna studie är gjord med syfte att klargöra hur algbiomassa av grönalger i blandad mix fungerar som gödslingsmedel för små plantor av tall (Pinus sylvestris) och gran (Picea abies). Samt att hitta förklaringar över varför algerna påverkar plantornas tillväxt. Försöken genomfördes på 738 plantor varav hälften var tall- och andra hälften granplantor. 58 av dessa plantor fick ingen gödsel alls, 309 plantor gödslades med arGrowgödslingsmedel och 371 plantor gödslade med alggödslingsmedel. Försöket gjordes under sommaren 2014 och mätningar och datainsamlingar gjordes under försökets gång och efter försökets slut. Resultatet visar att både tallplantorna och granplantorna gödslade med alger växte betydligt mindre på höjden och hade en mindre diameter än plantorna gödslade med arGrow. Näringsanalyser tyder på att det begränsande näringsämnet var fosfor och inte i första hand kväve. Både granplantorna och tallplantorna gödslade med alger visades efter försökets slut innehålla höga halter av järn (Fe), zink (Zn) och aluminium (Al). De höga koncentrationer av metaller i algerna kan vara toxiska och hämma tillväxten.