Gräv där du står : ett förslag för centrala Söderhamn utifrån ungdomars perspektiv - Bennet, Anna (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Detta examensarbete fokuserar på planering i en stad där tillväxt inte är det mest troliga scenariot. Staden i fråga är Söderhamn i Hälsingland som under de senaste 40 åren har genomgått en oavbruten befolkningsminskning. Orsakerna till detta är många och i dagsläget är det framför allt ungdomar som lämnar orten för möjligheter till arbete och utbildning i större städer där en hel del väljer att stanna kvar. Den långtgående stagnationen har satt sina spår i invånarnas attityd till Söderhamn och många av ortens unga upplever att det inte finns något där som tilltalar dem. Vid tiden för detta examensarbete arbetade Söderhamns kommun med att ta fram ett program för att utveckla stadens centrum. Detta centrumutvecklingsprojekt har använts som språngbräda för mitt arbete där jag har valt att ta mig an samma centrumområde men med fokus på stadens ungdomars tankar och åsikter. Målet har varit att utifrån dessa åsikter undersöka hur man med små medel och punktinsatser skulle kunna förbättra livsmiljön och uppmuntra invånarna att ta det offentliga rummet i anspråk. Uppsatsen rymmer en förstudie där en teoretisk bakgrund ges till hur ungdomar i allmänhet använder offentliga miljöer, en inventering och analys av Söderhamns centrum samt en medborgardialog i form av en enkätundersökning där stadens ungdomar har fått tycka till om centrum. Resultatet av arbetet är ett program för hela centrumområdet med fokus på de områden som var i störst behov av att åtgärdas. Med hjälp av medborgardialogen har även en av platserna i centrum, Köpmantorget, valts ut för att ge ett exempel på hur man skulle kunna applicera ungdomarnas åsikter och idéer i fysisk form genom ett gestaltningsförslag.