Vem ansvarar för projekteringsfel? : aktörernas olika perspektiv i byggprocessen - Tremm, Kajsa (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Övergången mellan projektering och produktion har identifierats som en synnerligen komplicerad övergång inom byggprocessen, där många aktörer lämnar projektet och nya tar över. Av den anledningen är det av betydelse att de handlingar som projektören lämnar vidare till entreprenören är av god kvalitet för att undvika missförstånd ute på byggarbetsplatsen. De fel som förorsakas vid projekteringen anses vara de fel som orsakar de största felkostnaderna inom ett byggprojekt och som dessutom leder till kvalitetsbrister i anläggningen. Våren 2014 kom Svensk Byggtjänst ut med sin rapport Besparingsmöjligheter genom effektivare kommunikation i byggprocesser, i vilken det konstateras att den bristande kommunikationen fördyrar byggprojekt med 32 miljarder kronor per år. Vidare förklaras att den tydligaste orsaken till den bristande kommunikationen är otydliga handlingar och anbudsunderlag. Med utgångspunkt i arbetets problemområde är avsikten att genom aktörernas olika perspektiv belysa problematiken med bristfälliga handlingar och anläggningar för att undersöka om det finns samband. Samt försöka utreda vad som avses med god kvalitet gällande handlingar och anläggningar. Vad är definitionen av god kvalitet gällande handlingar? Vad är definitionen av god kvalitet gällande anläggningar? Vilka fel eller brister anses vara vanligare i handlingar? Finns det samband mellan handlingars och anläggningars kvalitet? Litteraturstudie ligger till grund för arbetets frågeställning. Vidare kommer en intervju- och objektstudie att genomföras för att samla in kompletterande data som sedan sammanställs och analyseras. Därefter dras slutsatser som jämförs med litteraturstudien. Det framgår enligt arbetets resultat att ordet kvalitet kan betyda mycket. Likaså definitionen av vad som avses vara vanliga fel och brister som projektören gör i handlingar. Beroende av ens aktörsroll har man olika perspektiv på orden kvalitet och fel. I arbetets studie framgår även att det finns ett samband mellan handlingar och anläggning, men hur starkt eller svagt det sambandet blir avgörs av olika faktorer, t.ex. attityden hos de aktörer som antingen ska producera eller tolka handlingarna.