Övervakning av dissociativ anestesi vid ovariehysterektomi på friska katter - Ericzén, Sofie (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2015)
Dagligen kastreras många honkatter under dissociativ anestesi i Sverige. Dissociativ anestesi anses vara en relativ säker narkos, med minimal påverkan på djuret. Detta gör att det finns en risk att dessa narkoser övervakas i mindre grad än de narkoser där djuren är sövda med gas. Syftet med detta examensarbete var att utvärdera hur dissociativa narkoser av honkatter i samband med ovariehysterektomi övervakas i Sverige samt genom litteraturstudier och en egen studie i mindre skala utvärdera vilken grad av övervakning som är önskvärd vid en dissociativ narkos samt om övervakningen i Sverige idag motsvarar detta. En enkätundersökning skickades under sommaren 2014 ut till 106 djurkliniker i Sverige varav 67 stycken svarade. Enkäten visade att många har någon form av manuell övervakning, men den varierar i hur stor del av narkosen som övervakas aktivt samt vilka parametrar som ingår. 32 stycken har angivit att de använder någon form av hjälpmedel vid dessa narkoser, varav de flesta använder pulsoximetri eller temperaturmätning. Utöver enkätstudien samlades data in från katter som kastrerades av veterinärstudenter i årskurs 5 under september och oktober 2014. Dessa data i kombination med litteraturen indikerar att den dissociativa narkosen ger en minskad andningsfrekvens, i vissa fall med andningsuppehåll, en sänkt hjärtfrekvens och i vissa studier också en syremättnad < 95 %. En rekommendation är därför att honkatterna vid kastrationen övervakas manuellt i form av framförallt andningsfrekvens och puls, samt att pulsoximetri bör användas alternativt att alla honkatter ges syrgas vid kastration. En katt i denna studie och enstaka katter i äldre studier har blivit hypotensiva (systoliskt blodtryck < 90 mmHg), men underlaget är för litet för att kunna utvärdera om blodtrycksmätning är nödvändigt på alla honkatter som kastreras, även om det självklart vore önskvärt.