Få staden att blomma genom storskaliga lökplanteringar : lämpliga växtplatser och gestaltning i Solna stad - Lindblom, Lisa (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2015)
Våra städer blir allt mer bebodda och förtätas allt mer. Bebyggelse och infrastruktur gör anspråk på våra offentliga platser och det gäller att aktivt finna platser för de gröna utemiljöerna i staden. Planteringar är något som används frekvent i våra städer både i stor som liten skala. Vårlökar inom gestaltande sammanhang är något som under de senaste åren används mer frekvent. Deras egenskaper som återkommande, i vissa fall självförökande, tidigt och långsiktigt blommande, gör att de lämpar sig väl för offentliga miljöer. Vårlökar är dessutom ett högt uppskattat inslag i våra offentliga miljöer och muntrar upp efter den mindre färggranna vintern. I dagsläget finns det få källor att finna gällande just storskaliga lökplanteringar i offentlig miljö. Vad menas egentligen med storskaliga lökplanteringar i offentliga sammanhang? Detta arbete behandlar ämnet om vårlökar i offentlig miljö, metoder för att finna strategiska placeringar för storskaliga lökplanteringar samt hur dessa skulle kunna gestaltas.